Monday, October 26, 2009

SEJARAH SK JERAM MENGKUANG

Sekolah Kebangsaan Jeram Mengkuang telah diasaskan pada tahun 1927. Ia terletak di Kampung Jeram Mengkuang lebih kurang 9 kilometer dari pekan Bidor di dalam Daerah Batang Padang, Negeri Perak Darul Ridzuan. Pada ketika itu sekolah ini diwujudkan di atas cetusan desakan oleh masyarakat setempat yang peka dan memandang serius terhadap perlunya diadakan institusi pendidikan di situ bagi menampung keperluan, kemudahan dan kepentingan anak-anak penduduk setempat. Maka dengan itu nama sekolah ini diberikan nama sempena kampung tersebut. Pada masa itu,sekolah ini diwujudkan dengan menumpang di bawah sebuah rumah kepunyaan Encik Mohd. Taha. Bangunan itu terletak kira-kira satu kilometer ke utara dari kawasan sekolah sekarang ini.
Penubuhan sekolah ini adalah sebenarnya dengan daya usaha beberapa orang yang berpengaruh di kampung itu seperti Penghulu Alang Bihi dan Ketua Kampung Encik Bidi b. Erah serta Imam Abdul Rahman. Sebelumnya persekolahan diadakan di kampung ini, murid-murid di kampung ini belajar atau bersekolah di Sekolah Melayu Air Hitam yang jauhnya 12 kilometer (Jalan Bidor – Teluk Intan) dan ada juga yang bersekolah di Pekan Bidor yang jauhnya kira-kira 10 kilometer.
Pada tahun 1930, sebuah bangunan sementara didirikan di tapak kawasan sekarang iaitu dengan memperolehi kayu-kayu dan papan dari surau yang diruntuhkan di Pekan Bidor. Bangunan sementara itu dapat menampung pelajar-pelajar dari kampung ini kira-kira 50 orang pada masa itu.
Pertumbuhan murid-murid setiap tahun memaksa perkembangan yang pesat dan di dalam tahun 1935, sebuah bangunan dan 2 buah rumah guru telah didirikan oleh kerajaan di sebidang tanah lebih 2 ekar bagi menggantikan bangunan sementara itu. Bangunan papan beratap genting dan berlantaikan simen berukuran 24 kaki X 70 kaki tanpa sekatan di dalamnya. Bangunan ini telah digunakan sehingga akhir tahun 1980 dan sepanjang ketika itu, persekolahan diadakan secara dua sessi iaitu pagi dan petang.
Sesuai dengan arus pembangunan dan keperluan mendesak,sebuah bangunan sekolah konkrit dua tingkat dengan menelan belanja lebih RM200.00 telah didirikan dalam bulan Ogos 1979 dan telah siap keseluruhannya dalam bulan Oktober 1980 yang mengandungi bilik darjah, bilik perpustakaan, bilik guru, bilik pejabat, bilik Guru Besar, stor dan tandas. Bangunan dua tingkat yang berukuran 150 kaki X 25 kaki telah mula digunakan pada awal persekolahan tahun 1981.
Pada tanggal 21 November 1985, bangunan sekolah baru telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Datuk Abdullah bin Hj. Ahmad Badawi, Menteri Pendidikan Malaysia pada ketika itu.
Semenjak ditubuhkan, sekolah ini telah melalui perkembangan dan pembangunan pesat sama ada dari segi fizikal mahupun murid-muridnya. Ribuan murid telah menerima pendidikan asas mereka di sekolah ini. Walaubagaimanapun sejak beberapa tahun kebelakangan ini jumlah bilangan murid-murid di sekolah ini sudah mula menampakkan kemerosotan dari tahun ke tahun. Walaupun pada satu ketika jumlah murid di sekolah ini hampir menjangkau 300 orang.
Kemerosotan ini adalah berpunca dari beberapa faktor yang tertentu. Faktor yang mempengaruhi kemerosotan bilangan murid dari tahun ke tahun adalah seperti berikut:-
Kampung Jeram Mengkuang (Batu 4 dan 5), Kampung Kenangan (Batu 6 dan 7), Kampung Rahmat (Batu 3) adalah perkampungan di tepi jalan raya Bidor – Teluk Intan. Kampung-kampung tersebut dikelilingi oleh lombong bijih timah yang mana keadaannya tidak bertambah luas,dengan itu tidak ada pertambahan penduduknya.
Sebuah syarikat perlombongan yang besar ‘Bidor Malayan Tin Sdn. Bhd.’ yang menjadi majikan dan nadi kepada hampir keseluruhan penduduk kampung ini telah menutupkan operasi sepenuhnya memandangkan kejatuhan dan kemelesetan harga bijih timah begitu teruk di samping bahan mentah yang semakin berkurangan. Kesan dari itu ramai penduduk menganggur dan ada di antaranya terpaksa berhijrah ke tempat lain untuk mencari rezeki hidup. Penghijrahan beramai-ramai ke tempat lain telah berlaku sebaik sahaja penutupan syarikat perlombongan tersebut dan implikasinya pihak sekolah terpaksa menanggung kejatuhan dan kemerosotan enrolmen murid.
Walaupun penduduk kampung melalui kepahitan dalam hidup dari keadaan yang tidak diduga,namun kalau ditinjau dari sudut peranan dan sumbangan sekolah ini kepada masyarakat memang tidak dinafikan ‘output’ yang telah dihasilkan. Sekolah ini telah dapat melahirkan ramai bekas pelajar yang berjaya. Ada di antara yang Berjaya melanjutkan pengajian tinggi dalam dan luar negeri. Ada di antara mereka telah berjaya menjawat jawatan sebagai Pengarah Pendidikan, Pensyarah Universiti, Doktor, Guru Berijazah, Jurutera, Pegawai Tentera, Pegawai Dalam Perkhidmatan Awam dan ahli koperat. Sesungguhnya sekolah ini menjadi kebanggaan kepada penduduk kampung ini.

No comments:

Post a Comment